Ticaret Bakanlığı, yiyecek ve içecek dalında döner, iskender ve hamburger eserlerinde menüde granaj bilgisi verme mecburiliği getirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, gramaj bilgisi vermeyenlere kontrol başlatıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
“Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat etiketleri, tarife ve fiyat listelerine ait konular 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Temel maksadı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin formu, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ait metot ve temelleri düzenlemek” olan Yönetmelik, tüketicilerin “ekonomik çıkarlarının korunması” ve “doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi” açısından değer arz etmektedir.
Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyeti gösteren işletmeler ortasında en fazla işletmeye sahip ve tüketici tarafından en fazla tercih edilen eserlerin başında döner, İskender ve hamburger eserleri yer alıyor. Tüketiciye sunulan kelam konusu eserlerin gerek süratli servis edilmesi gerekse ekonomik olmaları nedeniyle ülke genelinde yaygın olarak tercih ediliyor.
“TÜKETİCİ EKSİK BİLGİLENDİRİLİYOR”
Son devirlerde lokanta ve büfe zincirleri üzere işletmelerce, klasik satış usulü olarak, yükü ölçülerek satışa sunulması gereken dönerin, “döner sandviç, ekmek ortası döner, dürüm döner, servis döner vb” isimler altında farklı fiyatlarla, İskender ve hamburger eserlerinin ise farklı porsiyonlarda satışa sunulduğu lakin gramaj bilgisine yer verilmemesi nedeniyle fiyat karşılaştırmasının yapılamadığı ve tüketicinin eksik bilgilendirildiği anlaşılmaktadır.
Ticari teamül ile yerleşmiş satış tarzı olarak, yükü ölçülerek ve farklı gramajlarda satılan döner eseri ile İskender eseri ve yaygın olarak tercih edilen hamburger eseri özelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, gerçek ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini emeli ile; kesimde bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde eserlerin ayırıcı özelliği olarak gramaj bilgilerine yer verilmesi gerektiği konusunda dalı temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu bilgilendirilmiştir.
Ayrıca, 81 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yiyecek içecek hizmeti sunan işletmeler nezdinde yaygın ve ağır kontroller yapılmaya devam edilerek işletmelerimizin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından, belirtilen konulara dikkat etmelerinin yararlı olacağı bedellendirilmektedir.”